|
2024-02-15 21:24:21, csütörtök
|
|
|
A méltatlanul elfeledett mángold a cukorrépa és a cékla közeli rokona. Kevesen tudják, hogy egyetlen tányérnyi mángoldból készült ételben megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa. Ha nincs kertünk, sebaj, balkonláda is tökéletes a termesztésére.
Mitől egészséges?
Az ismeretlen mángold
A mángold őshazája a Földközi-tenger környéke. Először Arisztotelész említi meg az i.e. IV. században. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt mind a görögök, mind pedig a rómaiak nagyra tartották. Dél- és Nyugat-Európában azóta is termesztik és használják: úgy, mint a spenótot vagy a sóskát.
A színe sokféle lehet, emiatt vásárlóként talán nem olyan könnyű beazonosítani. A levél a világoszöldtől a haragos, mély árnyalatig terjedhet, a levél ere és a levélnyél pedig lehet vakítóan fehér, esetleg vöröses - ezt az erősen hullámos levelű változatot szokták rebarbarás mángold néven említeni), újabb fajtákon pedig sárga is.
Táplálkozástani hatás
A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.
Kiemelkedő K-vitamin tartalmánál fogva erősíti a csontállományt. Már egyetlen tányérnyi mángoldból készült ételben megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa.
A mángold bővelkedik antioxidánsokban. C- és E-vitamin tartalma mellett karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.
Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.
A mángold beszerzése és tárolása
Ha mángoldot keresünk a piacon, mindig figyeljük meg frissességét. A tapasztalat azt mutatja, hogy idővel a mángoldlevelek, hasonlatosan a csemegekukoricához, veszítenek édességükből.
Csakis zöld, roppanva törő, erőteljes levelű mángoldot válasszunk. A hamar fonnyadásnak induló leveleket hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig tarthatjuk. Csak felhasználás előtt mossuk meg. Blansírozás után fagyasztva is remekül tárolható.
Mángold a konyhában
A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt használjuk fel.
Akit a keserű íz zavar, kövesse az olaszokat: rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint.
A főzési módozatok közül ajánljuk a gyors forralást, mivel ekkor szabadulnak fel az oxálsavak és tűnik el a keserű íz. Az egyébként egészséges párolás és dinsztelés sajnos a mángold esetében, legalábbis előfőzés nélkül, nem javasolható.
Ízesítsük bátran fokhagymával, majorannával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe, áztatott zsemlével és tojással készítsünk mángold-fasírtot.
A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakottas ételekben vagy spárgasípok helyett.
A levelet megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel.
Forrás : Link
A fenti linken több recept is található . ( CzI ) |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: antioxidánsokban, hűtőszekrényben, táplálkozástani, levélzöldséggel, csontállományt, világoszöldtől, zöldséglevesbe, mángoldlevelek, karotinoidjai, használhatjuk, hasnyálmirigy, arisztotelész, termesztésére, szükségletünk, tulajdonságai, megtölthetjük, beazonosítani, összeállított, felsoroltakon, hasonlatosan, édességükből, háromszorosa, fonnyadásnak, frissességét, kifejezetten, prosztatarák, megtalálható, magnéziumban, mennyiségben, felgyógyulók, helyettesíti, készíthetünk, majorannával, fokhagymával, felhasználás, ízlésünknek, méltatlanul elfeledett, cékla közeli, napi K-vitamin, ismeretlen mángold, mángold őshazája, egészségre gyakorolt, rómaiak nagyra, spenótot vagy, színe sokféle, levélnyél pedig, erősen hullámos, mángold különösen, felsoroltakon kívül, mángold bővelkedik, szervezet rákbetegség, kutatások elsősorban, Először Arisztotelész, Kiemelkedő K-vitamin,
|
|
|
|
méltatlanul elfeledett, cékla közeli, napi K-vitamin, ismeretlen mángold, mángold őshazája, egészségre gyakorolt, rómaiak nagyra, spenótot vagy, színe sokféle, levélnyél pedig, erősen hullámos, mángold különösen, felsoroltakon kívül, mángold bővelkedik, szervezet rákbetegség, kutatások elsősorban, mángold beszerzése, hamar fonnyadásnak, mángold enyhén, levelet egyaránt, első főzővizet, étel készítését, recept utasításai, főzési módozatok, gyors forralást, egyébként egészséges, mángold esetében, nyélből készíthetünk, levelet megtölthetjük, fenti linken, antioxidánsokban, hűtőszekrényben, táplálkozástani, levélzöldséggel, csontállományt, világoszöldtől, zöldséglevesbe, mángoldlevelek, karotinoidjai, használhatjuk, hasnyálmirigy, arisztotelész, termesztésére, szükségletünk, tulajdonságai, megtölthetjük, beazonosítani, összeállított, felsoroltakon, hasonlatosan, édességükből, háromszorosa, fonnyadásnak, frissességét, kifejezetten, prosztatarák, megtalálható, magnéziumban, mennyiségben, felgyógyulók, helyettesíti, készíthetünk, majorannával, fokhagymával, felhasználás, ízlésünknek, vastartalma, védekezését, javasolható, szabadulnak, tartalmánál, rákbetegség, fogyasztása, betegségből, méltatlanul, tapasztalat, spárgasípok, vásárlóként, blansírozás, fejlődésben, árnyalatig, kiemelkedő, változatot, vitaminban, keverékkel, használjuk, rebarbarás, mángoldból, figyelemre, elősegítik, beszerzése, készítsünk, használják, fagyasztva, válasszunk, veszítenek, készítését, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4497
- e Hét: 29388
- e Hónap: 60874
- e Év: 265575
|
|
|